Engels Samenvatting Nineteen Eighty-four – George Orwell

Engels Samenvatting 1984 – George Orwell

Handige Uitleg Over Het Verhaal(vanaf 1:39):

Beeld van het verhaal:

Audiodeel (vanaf 1:30 – 18:08):

Engels Samenvatting Nineteen Eighty-four (1984) – George Orwell

 

Engels Samenvatting 1984 - George OrwellTIP:

 

Artsy’s Shepard Fairey page

bron: http://www.obeygiant.com/prints/1984

Het verhaal: http://www.theorwellreader.com/excerpt.shtml

 

Korte Inleiding

Het verhaal 1984 is geschreven door George Orwell geschreven rond 1948. Het boek is dus een toekomst visie. De reden waarom Orwell de toekomst zo triest en duister, zo begint dit fragment al (p1; r1:”It was a bright cold day…”), heeft waarschijnlijk met de wereldwijde situatie te maken. Namelijk de Koude Oorlog tussen de 2 groot machten VS en Rusland was toen bezig. Door de terreurdreiging van atoombommen werd alles waarschijnlijk nauwkeurig in de gaten gehouden. De reden dat hij zo over 1984 denkt is dan ook te begrijpen. En wanneer je dit beeld vergelijkt met de tijd waarin we nu leven, zit hij er niet ver naast (zover als ik dat kan beoordelen).

 

Page 1

Hoofdpersoon=

 • Winston Smith
 • Partijlid

Victory Mansions= gebouw. In het verhaal zette ze voor alles Victory. Om een positief effect te geven aan de dagelijkse dingen die ze hebben “gewonnen”. Hierdoor zijn de mensen de regering constant dankbaar.

Motief (regel 6:) Posters → gezicht van een man met een dikke snor, ±50 jaar oud, robuuste aantrekkelijke kenmerken en met de tekst ‘BIG BROTHER IS WATCHING YOU’.

Winston ging niet met de lift want

 • Werkte zelden
 • Stroom was overdag uitgeschakeld
  • Oorzaak: economische voorbereiding voor “Hate Week”
   • “Hate Week”= Haat Week, is een evenement ontworpen om de haat te verhogen voor de huidige vijand.

Omdat hij een zweer had op zijn enkel, duurde het langer voordat hij boven was omdat hij dus moest rusten. Toen hij het appartement binnen kwam was een stem een lijst met cijfers aan het voorlezen (had met de productie van ijzere varkens te maken). Het geluid kwam uit een telescreen een soort computer die je niet volledig kon uitschakelen waardoor je constant in de gaten werd gehouden. Zelfs geluiden iets harder dan fluister toon. Het was niet zeker of de politie iedereen tegelijkertijd in de gaten hielt of dat het random mensen waren. Je kon overal gevolgd worden omdat overal camera’s etc waren.

Winston dacht dat het veiliger was om met zijn rug naar de telescreen te staan. Een kilometer van het appartement bevond het kantoor van “the Ministry of Thruth”. Hij wilde de fijnere tijd uit zijn jeugd weer herinneren, om te bevestigen dat London niet altijd zo was geweest.

 

Page 2

Het enige wat Winston kon herinneren van zijn jeugd wat overeen kwam met 1984 was een serie-helder verlichte taferelen die zich tegen geen achtergrond afspeelden en meestal onbegrijpelijk waren.

“the Ministry of Truth” / “Minitrue”

 • Het kantoor was heel opvallend. Het had een betonnen glinsterend witte piramide structuur, stak 300 meter omhoog met boven de grond meer dan 3000 kamers.
 • Hield zich bezig met: nieuws, entertainment, onderwijs en beeldende kunst (waarschijnlijk gecensureerd)

 

 • De 3 slogan’s zijn:
  • “War is peace”
   • Alleen als je in oorlog bent staan mensen voor elkaar op
   • Omdat de Partij de mensen zo manipuleert denkt men dat het juist is.
  • “Freedom is Slavery”
   • The Partij manipuleert dit ook waardoor zij alle macht houden en de bevolking zich volkomen overgeeft (dat is de gedachte). De Partij heeft waarschijnlijk een goede reden verzonnen waarom je beter onder gezag kan staan dan vrij te leven.
  • “Ignorance is Strength”
   • De Partij wil mensen dom houden zodat ze, net zoals bij de bovenstaande slogans, alle macht hebben. Ze zeggen waarschijnlijk dan ook dat je niet heel het verhaal weet dus niet kan oordelen en dus beter niet erover kan gaan nadenken.

 

De 3 andere ministeries hadden exact dezelfde kantoren in London.

 

“the Ministry of Love” / “Miniluv”

 • Hield zich bezig met: recht en orde
 • Geen ramen in het kantoor
 • Plaats die onmogelijk kon bereiken

 

Winston dronk “Victory Gin” waarvan hij bijna over z’n nek ging. Ook rookte hij een “Victory Cigaret”.

 

Ineens viel Winston op dat de telescreen in een merkwaardige positie hing, waardoor hij buiten het bereik kon gaan zitten en in zijn dagboek kon schrijven.

 

Page 3

Hij dit ook door het lege boek wat hij onlangs gekocht had voor $2.50.

Het was niet illegaal om een dagboek te schrijven omdat er geen wetten meer waren, maar hij kon er wel met de dood mee gestraft worden en minstens 25 jaar gevangenis.

Hij vond het zonde om met een inktpenseel erin te krassen, maar schreef toch. Maar hij kon niks uitdrukken want hij had kracht verloren omdat hij niet meer precies wist welke datum het was. En hij was ook vergeten wat hij wilde zeggen, waarschijnlijk kwam dit ook door de alcohol in zijn lijf.

Hij schreef voor de toekomstige generaties wat hij niet natuurlijk vond, maar dacht ook dat ze niet naar hem zouden luisteren. Hij beschrijft uiteindelijk een film omdat hij helemaal is gehersenspoeld door de regering.

 

Page 4

Winston stopt met schrijven omdat hij kramp heeft en omdat hij bang was dat hij nog meer slechte dingen zou opschrijven. De derde reden waarom hij aan z’n dagboek begon was omdat hij die dag iets had meegemaakt wat niet in dit fragment wordt verteld. Verder blijkt nog dat Winston vrouw maar niks vind omdat zij 100% volgelingen zijn v/d Partij.

Geef een reactie