Engels Samenvatting Decline and Fall – Evelyn Waugh

Engels Samenvatting Decline and Fall - Evelyn Waugh

bron: https://bookdedications.wordpress.com/2012/12/11/decline-and-fall-by-evelyn-waugh/

Audiohulp:

Engels Samenvatting Decline And Fall – Evelyn Waugh

Prelude (=introducerend deel)

 

Korte Inleiding

Het fragment begint met Mr Sniggs en Mr Postlethwaite.

 

Page 1

Mr Sniggs=

 • decaan v/d Scone College

 

Mr Postletwaite=

 • Financieel administrator v/d Scone College

 

Sniggs, Postletwaite en Sir Alastair Digby-Vane-Trumpington waren die avond de einige thuis v/d “senior“/oudere leden van Scone. Want die avond vond het jaarlijkse (niet jaarlijks eigenlijk) Bollinger Club diner plaats. Het is voor de organisatoren v/d Bollinger diner lastig omdat vele op andere plaatsen zijn (Homo feestjes → Boar’s Hill/North Oxford, andere “senior” kamers en bijeenkomsten v. vertegenwoordigers v. wetenschappelijke genootschappen en verenigingen)

 

Bollinger Club

 • De leden waren mensen met status → sommige voormalige leden waren heersende koningen (regel 13)
 • Doordat ze 3 jaar geleden een vos in een kooi dood hadden geslagen met een champagne fles wilde oude leden weer opnieuw meedoen met de Club

 

Om hun port te kunnen betalen gaven ze boetes van £50. Ze zagen minstens 50 man, waardoor zij zichzelf al rijk gingen rekenen, die de “jongere” studenten gingen aanvallen. Omdat Sniggs en Postletwaite niet gezien willen worden, anders gaat de jeugd niet door met dingen die niet mogen en krijgen zij geen inkomsten (v/d boetes), doen ze het licht uit. En ze willen dus ook dat ze de kapel aanvielen, kregen ze weer meer inkomsten waardoor ze hun dure port konden betalen.

 

Dan benoemen de 2 spullen die de oudere studenten van de jongere studenten zullen vernielen.

 

Page 2

Paul Pennyfeather

 • 3e jaar op Scone
 • Studeerde over de kerk
 • Daarvoor zat hij op een kleine christen school die hij goed had doorlopen
 • thuis woonde hij in Onslow Square met zijn voogd (zijn ouders waren gestorven in India toen hij de essay prijs won op de school voor voorbereidend hoger onderwijs)
 • wordt vergeleken met John Cotton
 • rookte en drong redelijk veel
 • 4 vrienden
  • 3 hadden bij hem op school gezeten

Toen Paul terug kwam van de “League of Nation Union” waren er (dus) veel studenten op de binnenplaats, wat hem verbaasde, en dacht dat zij dronken waren. Ineens was daar Lumsden of Strathdrummond Paul wilde doorlopen maar hij ontkwam er niet aan omdat hij ook een stropdas van zijn oude school aan had waardoor hij meteen al belachelijk werd gemaakt.

 

Mr. Sniggs en Postlethwaite hopen dat de jongen (Paul) die ze gevang hebben geen pijn doen. Mr Sniggs wil ingrijpen.

 

Page 3

Maar Postlethwaite overtuigd hem dat het niet verstandig is, omdat ze waarschijnlijk toch niet zouden luisteren en dit zou een schande zijn voor hun status. Toch is de echte reden waarschijnlijk het geld. Hij moest zonder broek over de hele lengte v/d binneplaats lopen en tenslotte gingen ze weer uit elkaar en hadden ze Paul z’n broek meegenomen. Ook zagen de 2 heren dat het Paul was, iemand zonder status dus Mr Sniggs is opgelucht dat hij er niet tussen is gekomen.

 

Tijdens de “College” vergadering

De boete bedroeg de volgende dag £230,-. Dit stond gelijk aan 5 avonden Founder’s port. De zaak van Paul lag anders. Ze vonden het onbeschoft dat hij zonder broek in de binnenplaats had gelopen. En zeggen dat hij niet thuis hoort op de school met dit gedrag. Terwijl Mr Sniggs en Mr Postlethwaite heel goed weten dat Paul zijn broek is meegenomen door de groep (Lumsden enz.). Omdat ze denken dat Paul de boete niet kan betalen geven ze die niet. Daarom trapte ze hem van college. Ze  gaven Paul een boete voor zijn kamer waar 2 brandplekken zaten (2x 5 pond en 6 “pennies”).

 

In de binnenplaats krijgt hij van Chaplain nog te horen dat hij gelukkig nu achter komt dat hij geen priester kan worden.

 

 Page 5

Op het einde vervloekt hij degene die hem dit allemaal aan doen. Hier raakt hij beetje beschaamd door omdat hij dit nooit doet normaal.

 

Titelverklaring

Uit dit fragment is lastig de bedoeling van de gekozen titel te achterhalen. Je zou kunnen zeggen dat de neergang en val (Decline and Fall) van Paul met de titel te maken heeft, omdat hij wordt weggestuurd van College.

Geef een reactie